Home Forums Create Topic/Active Topic(s) Budowanie narracji przez otoczenie

• This topic is empty.
Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)
  • Author
    Thomas Davis
    Guest

Tworzę horror i chcę ograniczyć dialogi do minimum. Jak opowiedzieć historię miejsca tylko przez rozmieszczenie przedmiotów (environmental storytelling)? Boję się, że gracze po prostu przebiegną przez lokację, nie zauważając szczegółów, nad którymi pracowałem tygodniami. Czy warto zmuszać gracza do interakcji z przedmiotami, czy lepiej zostawić to jako opcjonalny smaczek dla dociekliwych? Jakie są wasze ulubione przykłady gier, które robią to po mistrzowsku?

#92157 Reply
    Keith Murphy
    Guest

Najlepsze historie to te, które gracz odkrywa sam, czując się jak detektyw. Używaj „mikro-scenek” – np. przewrócone krzesło i rozbita szklanka mówią więcej niż strona tekstu. Żeby nie wypalić się przy tworzeniu tak gęstej atmosfery, w wolnym czasie często gram na stronie https://wild-robin.net.pl/. Taka odskocznia od ciężkiego klimatu horroru pozwala mi wrócić do edytora z nowymi pomysłami na rozmieszczenie kluczowych rekwizytów. Nie bój się, że ktoś coś pominie – ci, którzy szukają głębi, będą zachwyceni, a reszta i tak doceni gęsty klimat twojej lokacji.

Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)
Reply To: Reply #92157 in Budowanie narracji przez otoczenie
Your information: